De methodiek ervarend leren

Ervarend Leren is een actieve methode waarbij gebruik gemaakt wordt van doe-activiteiten om mensen ervaringen op te laten doen die kunnen bijdragen aan de oplossing van een probleem.


Ervarend Leren wordt vooral gezien als alternatief voor traditionele vormen van hulpverlening, die vooral gericht zijn op compensatie van afwijkend gedrag. De methode gaat uit van het lerende vermogen. Mensen leren nieuw gedrag aan waardoor ze effectiever kunnen optreden in andere leefsituaties. De leerervaringen vergroten het zelfinzicht, versterken het zelfvertrouwen, verrijken de handelingsbekwaamheid en stimuleren het probleemoplossende vermogen.

 

Ervarend Leren versterkt het leren door het intense karakter dat in de activiteiten is opgesloten. Ook het opdoen van ervaringen in een andere leefomgeving werkt versterkend op het leerproces.  

Mijn werkwijze

Binnen het ervarend leren kan ik mijn liefde voor het buitenleven combineren met begeleiding op maat. Binnen de begeleiding die ik bied integreer ik regelmatig elementen uit het ervarend leren. Mijn eerste kennismaking met deze vorm van hulpverlening heb ik opgedaan tijdens een 6 weken durend traject waarin we met 3 begeleiders en 5 jongeren naar Oostenrijk zijn gegaan voor een periode van 6 weken. Tijdens dit traject hebben we lange tochten gemaakt met onze spullen in de rugzak, gekampeerd in de natuur en hebben we grensverleggende activiteiten afgewisseld met werkzaamheden voor de gemeenschap in het dorp Krimml.

Enthousiast geworden door de opgedane ervaring en om het leven in de natuur te kunnen gebruiken binnen mijn werk heb ik in 2015 een opleiding gevolgd tot survival instructeur via Raafcraft.

Binnen mijn individuele begeleiding gebruik ik, als dat passend is binnen de begeleiding, activiteiten als bijvoorbeeld wandelen, koken in de natuur, klimmen, kanovaren, etc om cliënten te activeren, het zelfvertrouwen te verstreken of bijvoorbeeld beter angsten te leren om gaan. 

Zijn jullie op zoek naar een begeleider die zich, op projectbasis of voor meerdere projecten en voor langere termijn, in wil zetten binnen het ervarend leren, neem dan contact op via 06-18753915 of via het contactformulier.